NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zakaj NE kemiji/kislinam, in kdaj DA?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Različne metode na splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 24 Maj 2011 08:44    Naslov sporočila: Zakaj NE kemiji/kislinam, in kdaj DA? Odgovori s citatom

Zakaj NE kemiji/kislinam, in kdaj DA?

Na to temo lahko napišemo goro stvari, za začetek pa bi navedel le nekaj osnovnih dejstev, zakaj kemija na Novi poti nima mesta:

Kot prvo naj bo jasno, da je jasno, da morajo čebelarji uporabljati kisline in strupe ("zdravila"), da preživijo svoje čebele. Popolnoma jasno je, da če ne želimo izgubiti čebel, moramo uporabljati tudi kemijo. To velja predvsem za tiste, ki imajo več panjev, katere uporabljanjo na industrijski način in pa tiste male čebelarje, ki si ne morejo ali nočejo privoščiti niti najmanjših izgub v čebeljem fondu.

Povsem druga pesem pa je, če nekdo želi razviti čebelje družine, ki bodo sčasoma odporne na vse pritiske in škodljivce do te mere, da ne bodo potrebovale kemične pomoči. Če gremo resno po Novi poti, je treba izdvojiti približno 10 družin in z njimi začeti težaven proces preobrazbe. Tokom tega procesa čebelar Nove poti seveda izgublja družine, a iz preživelih, pa naj je to le ena ali tri od desetih, potem razvija nove družine novih časov.

Problem je v tem, da že eno tretiranje s kemijo pri čebelah povzroči zmanjšanje razvoja obrambnih oziroma imunskih sposobnosti, kot tudi toliko opevanega čistilnega instinkta. Čebele se z uporabo teh sredstev torej porinejo nazaj v svoji razvojni stopnji k močnejši čebeli. Povedano preprosto; postanejo nekako pasivne, resignirane v tem oziru, in vse začnejo prepuščati čebelarju. Poleg tega jih kemija tudi poškoduje, četudi na mikro ravni, pa seveda tudi s tem, ko se zalega razvija v panju, kjer so tako vosek kot propolis in les onesnaženi s strupi. Katero je znamenje, po Brndušiću, da je vosek zares čist? To je prisotnost malega voščenega molja. Ta mali spremljevalec čebel je znamenje, da v panju ni strupov, kot so metulji, kobilice, čmrlji in sinice znamenje, da poljščine niso tretirane s kemičnimi strupi. Če teh živalic ni, je torej to znamenje, da je nekaj narobe. Kak mali molj v vaših panjih torej kaže na ne-zastrupljenost voska s kemijo. Tako kot je čebela indikator zdravja okolja, je mali molj indikator čistosti voska.

Vsakdo naj čebelari kot misli da mu bo uspelo,če pa se odločite hoditi naproti Novim časom, to je čebeli brez kemije, pa je nujno, da izvajate vse mogoče metode in postopke, le kemije ne smete uporabiti, iz preživelih družin pa razvijati nove. To je eden od načinov kako so uspeli mnogi v tujimi. Na vrsti smo mi, v Sloveniji, z našo Sivko. Lp j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2011 06:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A lahko navedeš kakšne primere iz tujine. Spletna stran?


Drugo pa, na kar bi rad opozoril je pa tolerantnost do uporabe sladkorja za krmljenje. Če koga skomina krmljenje s sladkorjem, potem je dobro da si najprej prebere tole http://www.pcelinjak.com/content/view/83/146/.

Verjamem, da vas večina pozna ta tekst in dejstva, ki so v njem navedena, so pa tu gotovo še čebelarji ki tega ne poznajo.

Takoj ko sem padel v čebelarske vode, sem naletel na sladkor in utečeno prakso krmljenja s sladkorjem pri klasičnih čebelarjih. Destruktivnost sladkorja pri človeku pa sem spoznal že mnogo prej, ko sem malo raziskoval presno prehranjevanje. To sem potem nekako prenesel na čebele in nato naletel še na ta tekst. In je bilo vse jasno.

Ob uporabi sladkorja ni zdravih čebel, ni sonaravne borbe proti varoji in ni sonaravnega čebelarjenja.
Opazil sem nekakšno za moje pojme preveliko toleranco do sladkorja na teh straneh in sem se odločil, da opozorim na ta tekst.

Sladkor torej le v skrajni sili, o tem kdaj je skrajna sila pa bi tudi želel da izmenjamo mnenja. Ker nas lahko hitro potegne v "skrajno silo".

Če tema ni na pravem mestu, jo prosim moderator premakni. Sladkor je za mene pač kemija.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 09 Jul 2011 10:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem kakšne linke iščeš - če o škodljivosti kislin, beri Franka na glavnem forumu.

Se strinjam in menjavo meda za sladkor sumim kot težavo tudi v zvezi z č. boleznimi in varojo. Lp j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 09 Jul 2011 11:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pišeš o tisočih, ki v svetu uspevajo brez kemije. To sem mislil če imaš kakšne konkretne primere na netu, da bi vidli kako delajo.

Menjava matice je morda ključna, ampak je to čisto nakaj drugega kot to kar smo se pogovarjali nekaj časa nazaj. To ni vzpodbujanje samočistilnega, samoobrambnega vedenja čebel. To ni sonaravni način, ki bi privedel do samopremagovanja varoje. Je pa način, ki ne pušča škodljivih reči v čebeljih darovih. To vsekakor.

Kisline vem da so zelo obremenjujoče za čebele, nikakor ne navijam za kisline, vsekakor je manj slaba izbira timol, ki pa zopet poleni čebele, če lahko tako rečem.

Povzročanje brezmatičnosti je pa verjetno tudi hud poseg v čebeljo družino in ni verjetno ni pot do močne čebele, ki bo vse sama porihtala. No, skoraj vse.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 09 Jul 2011 11:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Počasi si boš razčistil stvari, si blizu: prekinitev zaleganja je proti varoji, in če ni varoje, družina preživi in gre lahko počasi, postopoma proti manjšim celicam. Včasih gre to lepo skupaj, kot je Warre Pomlajevalna metoda spomladi. Gre se torej za to, da čebele preživijo brez da jim istočasno zaradi preživetja uničujemo njihov imunski sistem. Je torej hoja po robu. Kisline in strupi pa sicer preživijo čebele (če znaš kako), njihov imunski sistem in vse ostalo, naravni nagoni, pa ne gredo nazaj proti optimumu, zato tako tretirane čebele ostajajo na svojem zdravstvenem minimumu, in zato Čebela izginja. Tudi zaradi takega tretiranja oziroma predvsem zaradi njega. Lp j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Mungos1212



Pridružen/-a: 22.10. 2011, 08:16
Prispevkov: 116
Kraj: Zenica

PrispevekObjavljeno: 10 Jul 2012 21:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dosti sem prebral in imam svoje mnenje o trh kislinah. Ne maram kemije in kemičnih zadev. Vse kaj lahko jaz jem to bom dajal tudi čebelam. Mravljična je že i tak v medu in po mojem to ni kemija ker jaz ne uničujem mravlje na čebelnjaku. Ko se kregajo na pokrovni daski mravljičnom kislinom se borijo. Takrat hlapi v naravi delujejo. Jaz pa samo malo dodam 60% ali včasih tudi 15%.
Kar se tiče oksalne njo tudi jemo v zelenjavi in še če je zažgamo dobimo spet mravljično in vodo. Tak da tudi to uporabljam. Vem da imajo ekološki čebelarji dovoljenje za uporabo te dve kisline pa nimam nič proti.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Frank
POMEMBNA OSEBA NAŠEGA FORUMA!


Pridružen/-a: 24.05. 2011, 00:56
Prispevkov: 355
Kraj: Canada

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2012 01:33    Naslov sporočila: Razlicne metode Odgovori s citatom

Zal mi je toda bom pa tukaj takoj noter vrgel poleno in zal mi je, ce to zaboli nekoga ki ima srce na pravem mestu, tudi glavo, samo je pa malo prevec siguren u to kar je bral...

Ze mnogo let mi pod nos meclejo te in podobne izgovore glede teh kislin.
Zapomniti si je pa treba, da je res kar pravi Mungos o teh kislinah ki so ze u medu, to ki jo po pokrovih prenasajo mravlje in ta katero jemo u zelenjavi. Zapomniti si moramo dejstvo, da teh naravnih kislin, da jim nismo niti blizu, ko se pogovarjamo o tretmajih cebeljih druzin.
Jaz nisem ucen o teh receh, jih nisem studiral, ker se mi ne dopadejo. Razumem pa presneto dobro ko mi papirji in ekran pred nosom pravi, da so nevarne in lahko celo usodne za te ki se z temi recmi igrajo. Pravim vam, da mi teh naravnih kislin ne uporabljamo pri tretiranju nasih cebelc. Naravne kisline ki so u medu, zelenjavi in kdo ve kje se, te so pa u tako majhnih kolicinah, da se jih mora nekje u laboratoriju najti.
(Te pa iscejo samo zato, da slepijo tiste ki kricijo proti! Raziskovalci pac najdejo samo to za kar so placani. Najdejo samo to kar iscejo.)
Ko pa je vse koncano in fertik pa gredo taki papirji/raziskave k proizvajalcu ki ima u svojem zepu najbolj ucene in spolzke odvetnike ki te reci prestudirajo in noter utaknejo ucene, vecnamerne besede z katerimi se bolj ali pa koncno oslepijo te ki jim pretijo z prikrajskom pri njihovem krvavem kasiranju. Na koncu koncev pa navadna in nevedna drhal dobi koncno sporocilo o zadevah tako namescenih, da, kot njim in njihovim nameram najbolj pase.
Nikjer na svetu ne bos nasel tako kislino ki je u naravni prehrani ali pa kje drugje, da, ko jo poslatas ti pozre meso dol do kosti! Ti pozge pljuca do take mere, da ne zmores niti enega mickenega dihljaja vec.
Povem vam, da je bilo ze nekaj desetletij nazaj dognano, da se Oksalna, ko jo sublimiras, seveda u panju spremeni u plin ki samo takrat lahko pokoplje varoo. Ko se kislina ohladi pa se spremeni nazaj u mikroskopske kristalcke ki so zeloooooo spicasti in so razsirjeni, prisotni po/u vseh delih panja. Cebele to z ventiliranjem sibajo po kisti in samo Bog ve kje se ta rec znajde in usidra. Znano je tudi, da ko cebelar take panje odpira skozi celo leto, da se takrat tejle kristalcki dvignejo u zrak, ce ze niso tam ze od zacetka? Mi jih, Bog ne daj, zaudihnemo in se nam znajdejo u pljucih kjer zacnejo svoje unicevalno delo.
Sem omenil, da so kristalcki zelo spicasti?
Z nasimi opravki se te reci znajdejo po celem cebelnjaku, se nahajajo u okoliscini cebeljih panjev in sami to skrb/moro prinesemo u bajto kjer na tiho in pacasi ubija tudi nedolzne druzinske clane ki nikoli u zivljenju ne stopijo - niti ne mislijo kdaj sploh stopiti u cebelnjak ali pa se postaviti zunaj, za panj! Tejle kristalcki se ob dotiku zapicijo u naso kozo in od tam noter rinejo in potujejo okrog po nasem nedolznem telesu vse dokler se nekam ne usidrajo in pocnejo to kar so poceli/pocenjajo meni.
To kar mi uporabljamo ima samo ISTO IME! Kisline pa so umetne - NISO NARAVNE! Pa tudi doze, kolicine niso niti blizu tem katere opisujemo, kar se cebel tice.
Tukaj in u ZDA so ze dolgo casa cebelarjem nabijali visoke kazni ker so te reci uporabljali ko so bile prepovedane. Niso pa dosegli nobene taprave kontrole, ker so cebelarji posegali, se posegajo po zadevah ki so cenejse, bolj blage na njihovo denarnico.
Umetna kislina ima samo isto ime kot pa kisline ki so najdene u /naravi, naravni hrani. Ko se te reci u laboratorijih isce je ena viza naravna kislina, druga pa je zadeva ki je umetno ustvarjena u tovarni! Umetne so izdelane, narejene skoraj pri vsakem izdelovalcu kar malo po svoje, kaj ne? Ko se pa te reci isce u laboratorijih pa kdo ve kam naj bi se gledalo, kaj naj bi se iskalo? Kdo popolnoma resno ve kaj kje iskati? U kaj se ta rec spremeni ko je sublimirana? Stalno mi tvezijo, da se pri sublimiranju OK spremeni u nekaj drugega, kar pa mene prav nic ne zanima. Jaz vem da kislina skodi nam in posebno pa cebelam, PIKA! Jaz sem z lastnimi ocmi videl na mikroskopu kaksne grozne rane te reci vzgejo u cebelje telo. Teh ran se z prostim ocesom ne da videti. Ne da se nic videti tistim ki nocejo nic videti, tistim ki so slepi! Pozge pa ta rec cebele kar dol do zivega in se vec. Pozge jih do smrti - PIKA!
Ce so kisline tako nedolzne; zakaj se moramo pred njimi zavarovati?
Zakaj mi trobijo, da ce jaz to rec uporabljam, se moram nujno pred to recjo z vso resnostjo zascititi, pa se mi delalo zgago. Me lahko in me bo kar resno poskodovalo, ce se dovolj ne pazim. Tudi ko se dobro pazim, pa dovoljno zascitim je pa vedno u zraku nekaj variant na katere nismo racunali in kateri se lahko pokazejo, ce tudi smo vse poslihtali tako kot je treba.
Ko se clovek igra z eksplozivom lahko racuna, da bo en dan ziher dobil to kar je iskal, kaj ne?
Zakaj nam trobijo da si moramo kupiti poseben pralni stroj samo za pranje moje, nase - cebelarske opreme/perila?
Zakaj nam u glave zabijajo, da ce peremo naso obleko/perilo u skupnem, druzinskem pralnem stroju, da bo tako pocetje nasi druzini skodilo in je tudi za njih lahko smrtno nevarno?
Zakja tako pohlevna NARAVNA KISLINA u panju pozre vse zelezo?
pa veliko cebelarjev noce nic slisati o mrezastih podnicah samo zato ker so scagali saj jih ne zmorejo u celoti zdrzati u panju. Kisline mrezo pozrejo - unicijo u par letih!?
Pa na kozo si kapni samo eno kapljico potem mi pa povej kako se pocutis/te!
Pa oporecen vosek naj se prodaja za svece - NAM PRAVIJO?
Potem pa nas obvestijo, da smo u nevarnosti, ce doma take svece uporabljamo?
Sli so celo tako dalec, da so po cerkvah vzeli vzorce in so se zgrazali koliko teh strupov je u cerkvah nakopicenih samo z uporabo takih svec?
Zakaj pa sem jaz dobil raka ko sem se celo zivljenje pazil, da ga ne!?
Sem celo zivljenje zivel pravilno, jedel pravilno, itd... itd.....
Ali sedaj placujem na obroke zato ker sem cez dvajset let delal in pil sadne in zelenjavne sokove kateri so vsak dan imeli noter tudi rubarbaro!?
(Rubarbara ima u sebi OK kislino. Rubarbini listi so se posebno strupeni in so lahko tudi smtnonosni, ce bi jih nekdo pozrl. So mi odsvetovali rubarbaro prav zaradi te nedolzne OK kisline. Pa nisem poslusal.)
Je zato, da sem sedaj fasal Raka?
Nikoli se nisem videl kaksnega kuharja ki se oblece u posebno obleko z skornami, gumijastimi rokavicami, masko in cez nekaj let uporabe teh zadev tudi z rakom na pljucih.
Pri nas so lansko leto sprostili, poenostavili uporabo OK kisline. To pa je samo neuradno... Drzava se je predala, saj veliko cebelarjev to ze na crno dolgo casa uporblja. Sedaj drzava raje prakticira tapravo, dobro preventivo, saj so spoznali, da bolj kot oni nekaj prepovedujejo, bolj ljudje silijo in rinejo naprej z nezakonito uporabo. Bolje jim je trobiti kaj in kako jih lahko te zadeve zadenejo, kot pa jih kaznovati in jih po sodiscih vlaciti. Saj ustaviti reko ki je preskocila svoje bregove se pa kar tako ne da!

Jaz sedaj vidim te dobrodelne kisline nekako tako kot jaz vidim strupe katere klice stroka ZDRAVILO napram raku! Ta rec se uporablja po celem svetu, napram raku, ceprav nobenega ne ozdravi. Nobenega kemoterapija se ni ozdravila - razen seveda te katerim so raka nasli dovolj zgodaj. So odrezali, malo za salo malo zares z kemo in sevanjem obzgali in ljudje so ozdravljeni. Nihce se pa ne buni, saj je vsaka dusa srecna in vesela, ce se od te zadeve lahko cimbolj oddalji in jo pozabi, (ce je to sploh mozno?)
Kemoterapija nas ubija! Kemoterapija je tako nevarna, da medicinske sestre ki to rec slatajo na onkoloskem institutu obvezno morajo nadeti, vsakic ko te vrecke rokujejo, slatajo, morajo si nadeti dvojne rokavice. Eno rokavico dajo pod rokav, tadrugo pa nad rokav. Tako, da, ce se kaj polije, kapne ali pa spricne jih ne bo zadelo na kozo.
Nam, meni osebno so to pumpali u zilo pod pazduho od koder je bila plasticna cevka napeljana direktno u moje srce. So mi rekli, da za teh sest mesecev uporabe, ce bi to pumpali enostavno u zilo z IV bi ta rec zilo ze davno kar pozrla in me pobila. Tako pa gre, je slo vse direkt u srce in od tam pa se pomesa u kri in siba po celem telesu, kjer na svoji moreci poti ubija vse, raka in z njim tudi tadobre organe ter s tem ubija nase celo telo.
Sam sem se temu uprl na svoj nacin. Spoznati je treba kje/kdaj cloveku naredi dobro in kdaj slabo. Jaz mislim, upam, da sem pravocasno doznal kaj se je dogajalo. Ce pa nisem, pa bom kmalu tudi to doznal in to posteno poplacal.
Sedaj, ko sem vse to dal skoz in obcutil na svoji kozi pa se mi zdi, da sta si obe zadevi nekako enaki. Ena mori mene druga pa nase cebele in ni dosti kar naj bi mi poceli, da se ta trend obrne. Farma, multinacionalke imajo vse dobro poslihtano in zasito, tako, da pokasirajo svoj delez nima veze kaj si clovek misli da ve, zna ali pa pocenja, da bi zadeve nekako naglihal. Jaz imam moje zadeve s cebelami poslihtane tako da jim ne dam u panj nic takega kar si same nebi prinesle. (razen seveda cukra, takrat ko ga rabijo. Takrat ko pomeni smrt ali pa prezivetje druzine)
Isti princip pa sedaj uporabljam tudi u svoji borbi s tem presnetim rakom!

Je pa tako, da je to pocetje popolnoma u rokah teh ki te kisline uporabljajo, bilo iz preprostega neznanja, napacnih informacij in mogoce celo kot rezultat svojih ali pa raziskav tisti u katere verjamemo vec kot pa u uradne papirje ki nam ze cez 30 let trobijo, da je to, da je tako pocetje zgreseno in narobe.
Skozi vso to zmesnjavo pa gredo nase cebele (brez njih vednosti) ki po nepotrebnem trpijo in predcasno umirajo. Ce bi mi to poceli z katerimkoli drugim zivim bitjem, pa bi nas sigurno takoj zagrabili, nas mogoce obtozili s genocidom ali pa kaj slicnega. For sure pa bi nas po vsem tem dobro obdelali ali pa se hujse, nas kaznovali kot nas nekoc so - zamanj seveda!

Pa lep dan zelim vsem in brez zamere seveda...
_________________
Regards,
Frank
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2012 07:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dino, jaz spoštujem tvoj pogled, bi pa ti omenil, da imamo mi malo drugačnega, Frank ga je dobro opisal. Zato se želimo znebiti kislin - imamo tudi čebelarje, ki so delali biodinamično s kislinami, in prav tako doživeli hude izgube in zdaj želimo iti še naprej. Rudi nam je dal žveplov cvet, ki je najmanjše možno kemično zlo, a enkrat se moramo znebiti tudi tega. Čebele pa rabijo čas da se na to pripravijo, s pravilnimi postopki. Pojdeš z nami?

Hvala Frank, hvala obema, j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2012 07:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izjemno napisano, Frenk !

Res sem hvaležen, da te lahko beremo, ko izliješ na papir svoje srce.

Miren dan ti želim in kmalu napiši,kako kaj pri vas poteka čebelarska sezona.

Pozdrav iz malo ohlajene in namočene jutranje Slovenije.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2012 08:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Joj Frank, enkrat sem te že zaprosil, da tudi na tem forumu napišeš kaj o delovanju kislin, pa smo sedaj prišli na vrsto s temi dejstvi. Tu ni več kaj dodati.
Hvala ti za za zapis.

lp
Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2012 09:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Frank, kar se tiče kislin si me že davno prepričal. Res hvala za tako nazoren opis.

Seveda pa ostaja vprašanje, kaj bi storili če nebi imeli ŽC o katerem bomo pa tudi lahko kaj bolj sigurnega rekli šele čez leto, dve. Reč je precej zapletena.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Mungos1212



Pridružen/-a: 22.10. 2011, 08:16
Prispevkov: 116
Kraj: Zenica

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2012 09:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vem da Frank ima apsolutno prav. Sam se že srečal z mojimi pacoijenti kateri kupujejo jabolke v Nemčiji z certifikatom organski. Plačajo ji 10 krat dampak im nije žal. Res je vse. Ko te enkrat zadene rak ali kah hudega začneš premišljevati tako. Vsi jemo to kar jemo z pesticidi in kemijo. Vsaka stvar pride po nekaj procentov in to se nabere. Olje ima pesticide ko špricajo suncokret ali kad drugega. Tudi sladkor ima pesticide ko spricajo sladkorno repo. Pa ti pesticidi uničujejo tudi čebele. Ja, pravijo da na človeka ne deluje več kot je dovoljeno ampak to jemo vsaki dan. Dosti tega bi morali dati proč preden začnemo čebelarjiti brez kislin. Vem za vse kar je gor napisano. To bi reko da je nasljenja stoplnja čebelarjenja. Zdaj imam probleme z ovom stopnjom. Jaz se vedno nisam poskul ta cvet in res bi probal. Pri nas še vedno se neda dobit. Prosim da mi ko pridem v Slovenijo avgusta napiete kje lahko dobim ta cvet in kakšna je cena. Upam da ni preveč drago ker i tak mi žena tečnari da dajem preveč denarja in cajta na čebelice a nimam dosti za nazaj. Standardi su malo drugačni. Jaz še vedno vozim avto 84 letnik. Kmalu bom imel old timera , hahahaha pa ne zaradi tega ker si
elim.
Z kislinami delo zmanjšujem in bom poskusil priti na čebelastvo brez kislin. Ne vem če bom uspel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2012 10:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dino boš uspel, javi mi naslov (na PM če želiš) in ti nekako pošljem ŽC, ne vem kako preko meje, a se bomo organizirali, cena je nizka, tako da je več dela z organizacijo, kot s samo ceno. Bom našel kakšne rojake, ki gredo do Bosne in dajo tam na pošto recimo ali kakšna druga kombinacija. Sedaj je pravi čas, da začneš posipati ŽC in ne bo ti žal.
Pa kakšen tovornjak iz Luke gre tudi proti Bosni, pa še kaj se bi našlo.
Aja sem spregledal, saj si avgusta v Sloveniji, ŽC te čaka pri meni.

lp
Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Mungos1212



Pridružen/-a: 22.10. 2011, 08:16
Prispevkov: 116
Kraj: Zenica

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2012 10:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdaj vidim da si zraven Pirana. Jaz pridem v Dekane. Tam imam taščo. Dekani 4.
Pridem ti na obisk z kolesom. Itak se vozim po primorju in iščem čebelarje. Prejšnje leto sam bil pri Darkotu če se dobro spomnim imena. Rekel je da bi rad bil za predavanje o cp in propolisu v zdravilne namene a dosti krat grem k Andreji in Asimu iz Lame. On je na meji.
Se bova spoznala sigurno, me veseli
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2012 10:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Beli prah, luka, tovornjaki za Bosno. Uf, v nevarnosti se podajata, he,he.

Dino, ti si v medicini. Idi v svojo lekarno in jim reči naj ti priskrbijo Flowers of sulphur. Oni to imajo, ker delajo s tem maže za kožo. Če je pri nas je to tudi v Bosni, ni hudič. Ker zdaj je pravi čas da se začne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2012 10:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dino, ko boš mel predavanje na naši obali obvezno sporoči, ker me to zelo zanima in prideva z Marijo. Potem pa še Zlatka obiščeva in bo mera polna z malo kopanja, kolesarjenja in tekanja v Izoli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Mungos1212



Pridružen/-a: 22.10. 2011, 08:16
Prispevkov: 116
Kraj: Zenica

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2012 10:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda da bom, nevem če velja obljuba za predavanje stara eno leto hehehehe, upam
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MatejM



Pridružen/-a: 26.05. 2011, 08:28
Prispevkov: 767
Kraj: Bloke, 750 mnv

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2012 11:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Frank,

Meni so se oči orosile, ko sem to bral. Točno tako kot praviš. Zakaj na vseh teh kislinah tako huda varnostna pravila, če je tako neškodljivo?!?

Ta kemija nas ubija vse povsod Sad

Drži se in hvala za izjemno pisanje,
Matej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Frank
POMEMBNA OSEBA NAŠEGA FORUMA!


Pridružen/-a: 24.05. 2011, 00:56
Prispevkov: 355
Kraj: Canada

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2012 18:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najlepsa hvala vsem za prijazne besede in me veseli, ce zmorem kaksnemu malo razveseliti dan ali pa dva ... tri? Smile
_________________
Regards,
Frank
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mungos1212



Pridružen/-a: 22.10. 2011, 08:16
Prispevkov: 116
Kraj: Zenica

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2012 23:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Frank, zelo mi je žal da slišim kaj te je zadelo. Nažalost, takrat pridemo v stanje kada pravimo da je vse pomemno. Takrat vidimo reči katere sploh nismo niti gledali. Strinjam se s tabo 100%. Vidim da ne uporabljate propolis če prav mislim da veš da je anticancerogen.

http://apitherapy.blogspot.com/search/label/Propolis

Uporabljaj ga čim več in ti želim od srca da zmagaš. Upam da se vse bo srečnno končalo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Mungos1212



Pridružen/-a: 22.10. 2011, 08:16
Prispevkov: 116
Kraj: Zenica

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2012 12:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moram povedat da predavanja ne bo ker se je spreminil predsjednik na obalnem območju. Darko mi je iskal predavanje a zdaj je Marija. Sam je že klical in mi je povedala da ni dovolj časa za obvestilo. Ni važno, ona je tudi zainteresirana za to tematiko pa mogoče bo nasljednje leto kaj od tega.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Različne metode na splošno
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.