NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Erazem s foruma APISLO

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Nekemični načini tretiranja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 15 Nov 2011 08:27    Naslov sporočila: Erazem s foruma APISLO Odgovori s citatom

Erazma, ki tu (še) ni član, sem vprašal za dovoljenje, da njegovo izkušnjo prenesem še sem.
Erazem je napisal/a:
Še kar ne morem verjeti. Sedem družin. Dve v letvičarskih panjih, ena v panju po Anastaziji, en klasičen nakladni panj in trije nakladni panji z pet cm debelimi lesenimi stenami. V panjih še prijetno diši, sati so polni meda, samo čebele ležijo po podnicih. In varoje. Tri družine že drugo leto na naravnem satju. Tako lepe, vitke so bile. Težko je sprejeti. Tudi gram medu jim nisem vzel. Nisem jih motil. Nekaj metrov stran imajo potok, kjer živijo potočni raki in iz njega pijeta konja. Okoli njih dva hektarja pašnika obdanega z robido in gozdom, obilo jelš, smrek, kostanja, lesk, topolov, vrb, sadnega drevja, še lipa je v bližini. Travnik sem kosil enkrat, v bližini še nekaj hektarjev nekošenega travnika. Pustil sem jim za veliko njivo divje mete. Kako lepo jih je bilo opazovati. Vse polno jih je bilo, ena zraven druge, v zraku je bilo slišati prijetno brnenje. Letos brez dimljenja z zelišči, brez kakršnega posredovanja. Ne vem. Moram razmisliti. Kar ne gre mi v glavo. Nekaj ni v redu. Mogoče panji? Je varoja, ki hara pri nas, nadgrajena v kakšnem laboratoriju? Hm. In ni jih več. Naših čebelc ni več. Naj počivaju v miru.

Marko je napisal/a:
Erazem, zdravo.
To je tvoj prvi prispevek. Zelo zanimiv opis si nam ponudil. Pritegnil me je. Ne zaradi žalostnega konca, ampak tvojega načina čebelarjenja.
Kje si se skrival do sedaj ?
Ali nam lahko napišeš nekaj več besed o tem, kako si delal ta tri leta in ... varoja do sedaj ni bila problem? Si sploh kaj uporabljal od 'sredstev' proti nje ali samo 'metode' ?
Prosim, napiši kaj več.
P.S.
Gotovo bi marsikoga na forumu http://novacebela.mojforum.si/novacebela.html tudi zanimal tvoj način.
Oglasi se še tam, lahko pa jaz prekopiram tvoj prispevek, če želiš in dovoliš.

Erazem je napisal/a:
Pozdravljen Odisej, nisem se skrival. Precej se mi dogaja in nimam veliko časa za sedenje pred računalnikom. Začel sem z dvema družinama. Obe sem enkrat točil in zdravil enkrat z trakom (rečeno je bilo naravna reč, kasneje sem zasledil dvome o teh trakovih). Nisem jim dodajal sladkorja. Preživela mi je ena družina. Naslednje leto sem se lotil izdelave različnih panjev iz 5cm debelih desk. Šest panjev. Notri sem naselil roje, od prijatelja, kateri jih je poškropil z (ne spomnim se ali mlečno al oksalno kislino). Roje sem naselil v nove rahlo obžgane panje. Vseh šest družin je gradilo deviško satje. Dva roja sta bila bolj pozna in sem jim drugi dan dal vsakemu pol litra razredčnega eko meda (nekako verjamem, da je sladkor neprimeren za hranjenje čebel ). Nekajkrat sem jih rahlo prekadil z pelinom, žajbljom, timijanom. Varoja je bila prisotna, vendar ni bilo kritično. Pred panjem sem zoral njivo in ajda je cvetela in se šibila pod čebelcami. Dvem družinam v nakladnih panjih, sem vzel po dva polna sata medu in zelo verjetno neprimerno preložil sate. Nista preživela. Prezimil sem tri družine, dve sta nabrale premalo hrane. Panje sem očistil in razkužil, notri naseli dobre roje od prijatelja. Nisem imel časa, da bi spremljal njihov razvoj. Na enem panju sem občasno pogledal kako je z varojo. Nekako sem kar verjel, da bodo same opravile z njo. Paše je bilo obilo. Poleti sem odprl enkrat dva panja, vse je bilo čudovito. Polno čebel, lepa zalega, pustil sem jim rojiti, ja pustil sem jih in sedaj jih ni. Danes sem šel bolj podrobno pogledati panje. Pogledal sem tri nakladne panje. V dveh je bilo malo čebel, za majhno pest, večje čebele so imele na sebi varojo, manjše pa ne. Matice nisem našel. Deset satov polnih medu in cvetličnega prahu, nekaj medu še na drugih satih. V tretjem panju je bila matica in za dve pesti mrtvih čebel. Na podnicah je bilo veliko varoje. V panjih diši, čebele nimajo neprijetnega vonja. Ne vem. Nekako mi ne gre, da so vsi panji prazni. Dva panja sta postavljena nekaj sto metrov stran. Upam, da bom imel jutri čas in bom pogledal še letvičarske panje. Panje sem zaprl takoj, ko sem ugotovil, da v njih več življenja.

Seveda lahko prekopiraš. Upam, da bom imel čas in še kaj napisal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 15 Nov 2011 12:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pomlad prihaja

Kaj naj napišemo na tole? Prvo kar mi pride na misel, da je Erazem velik dasa in da mu bo zagotovo uspelo v prihodnosti. Ima veliko srce in iskrenost, manjka samo še pika na i.

Vzrok propada je torej varoja. Vse, kar je napisal je logično in vse to smo skoraj vsi dali že čez, pa še bi, če ne bi naša Namera pripeljala k nam Rudija.

Po drugi strani pa ugotavljam že par let, da ima Iztok Vasiljević kar prav, ko pravi, da varoja ni glavni problem. Jaz prav tako Kot Erazem nisem tretiral tri leta in vsakič sem bil korak bližje nečemu, česar sodoben čebelar težko razume, tudi jaz: vedno mi je kakšna družina ali dve preživela, torej je bil končni rezultat bolj klavrn, vendar se je znotraj tega dogajalo precej več:

Že prvo leto mi je umrl tudi panj, ki ne bi umrl, če se ne bi z glavo zaletele v preširoko starinsko matično desko AŽ panja, dodatno razširjeno z neumno MR. V njem je bilo torej veliko mrtvih čebel, kar ni znak varoje. In tako vsako leto, vsaj 50% umrlih družin ni umrlo neposredno od varoje. Umrle so zaradi ne-dostopa do hrane, zaradi prezgodnje zalege in posledičnega mirovanja na mestu v februarju ... Seveda so tudi te bile morda šibkejše zaradi nekaj premalo čebel, a na podnici je bilo za pol ajmarja čebel, tako da to ni bil vzrok. In tako so mi šle skorajda v vseh TBH, čeprav so še v začetku februarja letale, nastavile so zalego in se potem v tistem 14-dnevnem hudem mrazu niso več premaknile od tam. Ugotovil sem, da samostoječi panji potrebujejo ožji pokončni panj za dobro prezimljanje. Odkril sem Warre (mi ga je dosti pred tem priporočil Frank, ki pa ga kasneje ni nič kaj cenil, podobno je bilo z TBH; Frank ne zameri), začel sem pisati o Warre na Apislo in Warre je zaživel tudi pri nas.

Vse bolj pa sem spoznaval, da če ne tretiraš, delaš pa z njimi na pravi način, prideš skorajda do 80 ali 90%, kar pomeni, da zmanjka samo še 10% da bi preživele. In nekatere so preživele in iz njih nadaljujem Novo pot.

Torej, oblika samostoječega panja je zelo pomembna, tudi zimska toplota v panju, včasih te sesuje samo spremenljiva zima, kar spodnese tudi izkušene čebelarje ...
___________________________________________________

Da se vrnem k Erazmu; če ti umrejo v oktobru in novembru, je to znak varoje. In pa kakšen rop v avgustu, seveda? Če preživijo november, bodo skorajda zagotovo preživele, če bo zima normalna, ne preveč spremenljiva ali predolgo hudo mrzla in če je hrana pravilno razporejena glede na gnezdo.

Kako naprej? Nimaš kaj razmišljati; spomladi nabavi kakega sedem-satarja, pa ga pusti zaprtega, hrani ga in dal ti bo zgodnji roj. Roj namesti v nov panj na naravno satje in počakaj še drugi roj, bolje pa da ga preprečiš, tako da čez kakšne tri tedne še izrojenca prebobnaš ali ometeš v nov panj. Oboje tretiraj z žveplovim cvetom.

Potem pa se zmeni in nabavi par rojev in jih tudi parkrat tretiraj z ŽC. Daj jih na gradnjo novega satja, naslednje leto pa jih prebobnaj znova v nov panj, na globoko plodišče in 32 mm razmaka. Vmes pa redno tretiraj, vedno, razen med pašami, in tretje leto boš imel močne odporne čebele, malo varojice in pa med. Seveda boš imel med tudi vsako pomlad, ko jih boš izbobnaval v nove kište, med in vosek pa pobral. Zalego pa žal zakoplji.

To je to: Nisi tretiral, če si, si prepozno, kak panj pa umre tudi iz drugih vzrokov. Prosim te, pojdi naprej. Popolnoma sem prepričan v tvoj uspeh, le delaj kot je prav.
_________________________________________________
Ni panike. Se premika, prihajajo pravi ljudje. Nikakor ne izgubite volje in zaupanja; taki ljudje so MALOVERNI, nimajo srca privezanega na končni cilj, potem pa tapljejo naokoli in se vračajo na stara pota in brskajo po forumih in metodah. Ne bodite maloverni. Ne odnehajte, če ste doživeli udarce. Kar smo mi začeli na tem forumu in je Rudi še dodal, je prava pot. Privežite srce na ta cilj in močni boste in mirni. Slovenski narod je vse bolj maloveren. Verjemi v svoje sanje, saj jih podpirajo tisti iz tujine, ki jim je že uspelo. Neverni in maloverni pa začno obešati trakce in škropiti s kislinami in čakajo, da bi najprej komu drugemu uspelo. Polni so strahu in zato tudi agresivnosti. Imeti slab dan in kako solzo v očeh je normalno, biti sistemsko maloveren pa je poguba. Postaneš zbegan in začneš delati še dodatne napake. Mislim da je to glavni vzrok mnogih neuspehov.

Pojdite na globoko satje, vmes tretirajte z ŽC! Zakaj tako? Zato ker je mnogim z Oskarjevo metodo tako že uspelo, Rudi prinaša še več od nje, in če želiš uspeti, moraš v glavnem delati enako kot ti tisti, ki so že uspeli. Vsaj na začetku.

Vse bo v redu, pomlad bo kmalu tu. lp j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Frank
POMEMBNA OSEBA NAŠEGA FORUMA!


Pridružen/-a: 24.05. 2011, 00:56
Prispevkov: 355
Kraj: Canada

PrispevekObjavljeno: 15 Nov 2011 16:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jernej,
lepo povedano, kot vedno. Hvala Ti in vesel sem da se zadeve razvijajo tako kot jih imate planirane.
Nobene zamere ni zaradi TBH in Warre kist. Pa saj si povedal rsnico in tudi jaz povem tako kot zadeve vidim in poznam. Dodal pa bi samo tole, za te ki me ne poznajo ali pa ne poznajo zakaj sem jih zavrgel?
Pri nas imamo zelo hude zime in cebele se na noben nacin ne pomaknejo vodoravno po panju (za hrano) (ceprav se nekateri zaklinjajo na bibliji da se) Confused To pa je zato, ker se toplota dviga in se usidra nad gruco, torej cebele se automatsko dvigajo za toploto in torej tudi hrano.

Warre pa je zgodbica zase in tudi jaz bi si jih naredil - toda tukaj se pa jih ne da, ker morajo vsi panji imeti premicne okvirje da jih nasi inspektorji lahko sami izvlecejo in po mili volji pregledujejo. Tukaj inspektorji tudi sami pregledujejo, brez prisotnosti in vednosti cebelarja. (Imajo celo vec moci kot pa policija in lahko udrejo u bajto sredi noci in pregledajo vse kar se cebelarske stroke tice)
Nasa drzava, odsek za kmetijstvo, nam cebelarstvo nadzoruje in ta odsek trenira svoje inspektorje ki so placani od drzave. Veterina nima tukaj nic poceti cetudi bi jih kdo poklical. Veterinarji se razumejo na domace zivali in njih podobne zadeves cebelami tukaj sploh nimajo nobenih opravkov.
Torej, kar ni po predpisih nastimano, inspektorji zazgejo. Nic "if or but?" Sem jaz inspektorja obvestil, da bom Warre nastiml pa me je takoj obvestil, da ce jih opazi jih bo skuril. Pika!
Se TBH mu niso pasali, ker se noce paziti, da bi sate drzal pokonci, jih seveda na plosko obrne , pa se rec polomi in imas potem sam smorn. Mi je pretil da jih bo skuril, pa sem ga jaz prehitel in noter namestil Okvirje, kar pa potem ni vec tapravi TBH, kaj ne?
Tako, ce moram imeti u vseh kistah okvirje - pa kaj potem zbijat in delat razne kiste ko pa ze imam LR panje pa je isto ce ostanem na njih. Tudi s temi se da imeti globoko gnezdo (same tri 2/3-ske skup zasraubas pa je) in vse drugo kar je u Warre - saj jih Perrone sam tudi uporablja, mar ne?

Samo toliko da se razumemo in ljudje vedo zakaj sem nos obrnil proti Warre in TBH kistam. Wink

Imam pa se vedno par TBH kist, toda ce le Bog da zdravje, pa jih bom spomladi menda porezal dol na 2/3 LR.

Lep dan zelim vsem in le korajzno naprej!
_________________
Regards,
Frank
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 15 Nov 2011 17:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Frank za spodbudo! Tudi sam sem skusil te vodoravne kište in bom pozimi malo bolj opisal svojo izkušnjo. Razumljivo je, da se prilagodimo deželi, kjer živimo in pri tebi je vse tough: narava, vreme, pa še zakoni. Jaz ne vem, kaj bi naredil z nekom, ki bi mi udiral v čebelnjak kadarkoli in si kar na licu mesta z mojimi panji pogrel roke.

Bodi nam zdrav in naj ti tudi čebelce preživijo te nelahke dni! Lp j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Nov 2011 21:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

frenk kot ze tolikokrat bom še enkrat rekel... warre obstaja tudi z okvirji.

sploh različica Roger Delona ima super okvirje naštimane za jih izvlečt.

Gre samo za to da je abbe warre bolj zagovarjal brezokvirčno varianto.
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Frank
POMEMBNA OSEBA NAŠEGA FORUMA!


Pridružen/-a: 24.05. 2011, 00:56
Prispevkov: 355
Kraj: Canada

PrispevekObjavljeno: 15 Nov 2011 21:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala lakotnik, se zavedam da obstajajo Warre tudi z okvirji in kot sem zgoraj rekel; imam pa ze kiste z okvirji in meni kar dobro spilajo. Ko pa clovek investira u nekaj je pa tudi dobro gledati na daljsi rok. Kaj ce se kaj zgodi, kot se je meni sedaj zataknilo, pa se mora prekiniti z cebelarjenjem in reci prodati? Ce je krama standardne mere se jo zlahka proda. Ce je nekaj drugega, kar se drugim se sanja ne, potem pa kam das? Spet se kuri, ker nobeden teh zadeev tukaj ne mara...
Tako pac pri nas je, kaj cmo...
_________________
Regards,
Frank
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Nov 2011 21:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja frenk, to je pa druga pesem, in maš popolnoma prav.
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Erazem



Pridružen/-a: 19.11. 2011, 20:31
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2011 22:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Jernej za čudovito napisane besede. Do pomladi bom imel čas razmisliti kako in kaj. Letos nisem imel časa za čebelce. Kupili smo konje in ves čas porabljam za njihovo štalco, pa senik, ograde, ... . Ni mi vseeno. Čisto po nepotrebnem so zapustile svet. Ja, bo že. Včasih je življenje prav kruto. Vem, da je vse za nekaj dobro, čeprav včasih ne razumem. Vsak prejet udarec te ojača ali pa pokoplje. Še sem tu in pomladi gremo naprej!!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2011 08:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo Erazem! Spoznavam, da ni dobro, če ima človek preveliko talentov, duhov v sebi. No, to je samo misel: v mojih krajih je kar dosti konjarjev in če jih srečaš v kmetijski zadrugi, lepo dišijo po konjih. Takšen pa ne more iti k čebelam. Tudi drugače čebele in konji ne pašejo skupaj (saj ti jih imaš itak precej narazen?), kajti so dnevi, ko se lahko čebele zapodijo v preznojenega konja in ga ubijejo - teh primerov je bilo že kar nekaj, menda celo na biotehniškem faksu, če se prav spominjam. Vso pozornost si dal konjem, čebele pa premalo tretiral oziroma negoval, čeprav imaš talent tudi za njih. Če bi toliko negoval konje, bi bili tudi bolj hin, se mi zdi?

No, to so le moje misli na tvoje informacije, ti boš že vedel, kako speljati oboje. Drži se, pri solidnih čebelarjih, ki vedno preživljajo čebele si zagotovi kakšno družino in roje za spomladi, pa kak star panj nameni za lovilnega, in pojdi naprej, ni druge. Lp j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Nekemični načini tretiranja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.