|
NOVE POTI V ČEBELARSTVU Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MatejM
Pridružen/-a: 26.05. 2011, 08:28 Prispevkov: 767 Kraj: Bloke, 750 mnv
|
Objavljeno: 16 Jun 2014 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga zmešam takoj ko se sladkorni sirup ohladi. Tudi limonin sok sem stisnil tik pred doziranjem. Če želiš ohraniti kar največ lastnosti, ki jih ima katerokoli sadje, ga moraš porabiti v prvih 15 minutah. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zlatko H
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15 Prispevkov: 2633 Kraj: Parecag, 100mnm
|
Objavljeno: 16 Jun 2014 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
Enostavno Peter,
Ohladiš sirup, lahko ga shranjuješ v hladilniku ali na sobni temperaturi. Sladkor je tako močan konzervans, da se sirup ne skisa dolgo časa.
Jaz ga imam zunaj hladilnika, čeprav je res, da ga hitro porabim. Sem pa si enkrat naredil konjsko dozo tega sirupa zame (dal sem več eteričnih olj v raztopino) in to počasi srkal, ko sem se spomnil. Sirup imam kar v avtu. Ni se pokvaril niti po enem mesecu (še vedno je povsem užiten).
Kar je dobro za čebele je tudi za nas.
lp
Zlatko |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lakotnyk Moderator foruma
Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51 Prispevkov: 4423 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Jun 2014 11:50 Naslov sporočila: |
|
|
pa so že vidni kakšni pozitivni učinki? _________________ naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MatejM
Pridružen/-a: 26.05. 2011, 08:28 Prispevkov: 767 Kraj: Bloke, 750 mnv
|
Objavljeno: 16 Jun 2014 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zlatko H
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15 Prispevkov: 2633 Kraj: Parecag, 100mnm
|
Objavljeno: 16 Jun 2014 11:58 Naslov sporočila: |
|
|
Razen dobrega občutka ki je lahko vse ali pa nič, nič oprejemljivega. Ko sem prvič uporabil sirup nisem čistil in mazal podnic, da bi lahko poročal o odpadu varoj. A glede na to, da je letos varojno leto, mi bo sirup nakazoval stopnjo okuženosti. Če bo varoj po tretiranjih manj ( v absolutnem številu) potem sirup deluje, kar pa seveda zopet ne pomeni nič ali pa veliko.
Drugo leto bom odvojil nekaj družin in jih tretiral samo z sirupom. Italijanu preživijo, upam da bodo tudi pri meni.
Italijan je začel z univerzo v Bariju znanstveno preverjanje rezultatov uporabe limoninega sirupa in zdravstvenega stanje čebel. Ko bodo rezultati znani bom posredoval link.
Da bi bil sirup čudežen pripomoček ne verjamem, bi bilo preveč enostavno, a v sozvočju z drugimi našimi obstoječimi in predvidenimi ukrepi bo dal svoj prispevek in v to sem prepričan.
lp
Zlatko |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MatejM
Pridružen/-a: 26.05. 2011, 08:28 Prispevkov: 767 Kraj: Bloke, 750 mnv
|
Objavljeno: 16 Jun 2014 12:05 Naslov sporočila: |
|
|
Sva že 2 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marko
Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00 Prispevkov: 4813 Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.
|
Objavljeno: 16 Jun 2014 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
koritnyk je napisal/a: | Samo pozitivan efekt ako malo još prokuhaš, napravio biš inverziju, konvertirao sakarozu u glukozu i fruktozu, smanjio puno posla pčelama. |
Ne dođe se tako lako i na takav način do invertnog sirupa (šećera) a što se "smanjenja posla" pčelama tiče - zabluda.
Imaju one sve i baš onoliko koliko trebaju da prorade šečere. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
koritnyk
Pridružen/-a: 23.12. 2011, 11:39 Prispevkov: 59 Kraj: Grimalda
|
Objavljeno: 18 Jun 2014 10:18 Naslov sporočila: |
|
|
Ne znam zašto toliko mudrovanja oko pH, ako želite pomoć pčeli oko regulacije pH jednu žlicu sode bikarbone na 1kg šećera i gotovo. Esencialna ulja koristite kao i do sada. Ne trujte pčele, nisu to zaslužile.
ps:
klopoteca za milicajca _________________ Non si possono domare i sognatori... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zlatko H
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15 Prispevkov: 2633 Kraj: Parecag, 100mnm
|
Objavljeno: 18 Jun 2014 10:26 Naslov sporočila: |
|
|
Koritnyk,
Zašto po tvoje trujem pčele sa sokom od limuna, šečerom, soljom i esencialnim uljem.
Italijan radi sa tim sirupom 7 godina i ima dobre rezultate.
Jesi našao maticu iz Motovuna za mene?
lp
Zlatko |
|
Nazaj na vrh |
|
|
koritnyk
Pridružen/-a: 23.12. 2011, 11:39 Prispevkov: 59 Kraj: Grimalda
|
Objavljeno: 18 Jun 2014 14:04 Naslov sporočila: |
|
|
Zlatko H je napisal/a: | Koritnyk, Jesi našao maticu iz Motovuna za mene?
lp
Zlatko |
Nisi potvdio da je želiš, već si se sprdao na ponudu !
Si i ti u školi za milicajca ili ?? _________________ Non si possono domare i sognatori... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zlatko H
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15 Prispevkov: 2633 Kraj: Parecag, 100mnm
|
Objavljeno: 18 Jun 2014 14:43 Naslov sporočila: |
|
|
Koritnyk,
Hoču. ali prvo mi sredi to u Motovunu, što prije to bolje, ovog mjeseca se još mogu zamjeniti matice, u julu i kasnije to nije više preporučljivo.
lp
Zlatko
To je bio moj odgovor na ponudu za maticu iz Motovuna, ili nisam bio dovoljno ljubazan
lp
Zlatko |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MihaM
Pridružen/-a: 04.02. 2015, 22:11 Prispevkov: 161 Kraj: ok. velenja
|
Objavljeno: 08 Feb 2015 19:26 Naslov sporočila: |
|
|
Bolj berem temo bolj sem zmeden saj je vsakič malo drugače glede količin in doziranja..Zato skušam z dejstvi v temi sestavit skupaj..
Sestavine in priprava
- trsni sladkor (integralna varianta, nerafiniran) in sok limone zmešamo v razmerju 2:1 sladkor:sok limone (vode ne dodajamo) ter pol žličke soli, mešanico segrevamo na sopari da se sladkor raztopi(ne segrevamo nad 40stopinj).
-pol žličke soli sicer ni nikjer točno navedeno verjetno je to za 1liter
Citiram: | -Razmerje pa je 2:1 sladkor/sok in sol (količine soli ne navaja, aha omenja pol žličke soli, vendar ne pove na kakšno količino sirupa).
-Bagno maria (prevedeno kuhanje v sopari) torej količino svežega limoninega soka (priporočam organsko vzgojene limone s certifikatom) in sladkor (tudi ta naj bo organsko pridelan in s certiikatom) v razmerju 2:1. In ščepec soli. Voda lahko vre, vendar sirupa se ne sme segrevati preko 40 stopinj. To je zelo zelo pomembno, proces taljenja sladkorja na 40 stopinj traja lahko kar nekaj časa tudi od 2 do 3 ure. Torej poenostavljeno sirup pripravljamo na pari. Eterična olja dodajamo v že pripravljen in ohlajen sirup, nikoli ne kuhati eteričnih olj.
|
-na liter ohlajenega sirupa damo maksimalno 30-60 kapljic eteričnega olja v odvisnosti od jakosti družine
Citiram: | -gre za dve eterični olji, torej eterično olje manuce ali Leptospermum scoparium in eterično olje Tea Tree Oil ali Melaleuca Alternifolia
-V liter takega sirupa da največ (poudaril je, nikar prekoračiti doz)od 30 do 60 kapljic eteričnega olja/ v odvisnosti od jakosti družine. Po uporabi je kaj videti na podnicah.
|
Doziranje
-2x mesečno po 100ml sploh pomembno je spomladi in pozimi
Citiram: | -pripravlja si sirup (100cc) na družino in sicer štiri sestavine, čisti limonin sok, trsni sladkor (integralna varianta, kar pomeni nerafinirani) in nerafinirano morsko sol in dodaja nekaj kapljc eteričnih olj (res samo nekaj).
-Pove pa, da je potrebno vsaj dvakrat mesečno dajati sirup in to čez celo leto. Najpomembnejše se mu zdi obdobje jeseni pred zimo in seveda takoj spomladi. |
-v primeru mravelj
Citiram: | -Za odganjanje mravelj priporoča uborabo obeh eteričnih olj skupaj, po 20 do 30 kapljic v vato in pod pokrov |
Mislim da je toto.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zlatko H
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15 Prispevkov: 2633 Kraj: Parecag, 100mnm
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
BorutB
Pridružen/-a: 23.05. 2015, 19:01 Prispevkov: 88 Kraj: Poljčane
|
Objavljeno: 01 Avg 2015 19:56 Naslov sporočila: |
|
|
poročilo je kar dobro. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|