|
NOVE POTI V ČEBELARSTVU Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
klopotec
Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18 Prispevkov: 6419 Kraj: Šprinc
|
Objavljeno: 25 Maj 2015 07:35 Naslov sporočila: Kako z medom? |
|
|
Med imam sedaj v veliki plastični posodi.
Včeraj je bil stočen. Že včeraj zvežer sem ga kako minuto mešal z leseno palico. Danes zjutraj sem ga spet premešal.
Ali ga naj zdaj dam takoj v kozarce, ali bi ga bilo dobro še danes nekajkrat zmešati? _________________ Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
RobertR
Pridružen/-a: 21.07. 2013, 23:39 Prispevkov: 587 Kraj: Žepovci, Apaško polje, čebele na 230 m n.m.v.
|
Objavljeno: 25 Maj 2015 09:13 Naslov sporočila: |
|
|
Istok, zakaj bi ga sploh mešal?
Natoči ga v kozarce in to je to. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
klopotec
Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18 Prispevkov: 6419 Kraj: Šprinc
|
Objavljeno: 25 Maj 2015 09:18 Naslov sporočila: |
|
|
Mešal sem ga, ker sem nazadnje iztočil nekaj medu, ki ni bil pokrit. Medišče sem naredil iz AŽ navpičnikov, družina je bila bolj šibka. Medišče je bolje da je na satih, ki niso globoki. Tako se mi zdi, čeprav ta ena družina ni merilo.
In sem ta med, ki ima gotovo več vlage, zmešal z ostalim. _________________ Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marko
Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00 Prispevkov: 4813 Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.
|
Objavljeno: 25 Maj 2015 09:19 Naslov sporočila: |
|
|
Dobro mešaj . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
klopotec
Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18 Prispevkov: 6419 Kraj: Šprinc
|
Objavljeno: 25 Maj 2015 09:28 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala. Bom nekaj sčaral.
Najprej moram pogledati iz kakšnega lesa imam palico. Upam da ni hrastova _________________ Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marko
Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00 Prispevkov: 4813 Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.
|
Objavljeno: 25 Maj 2015 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
Hrast ni primeren zaradi taninov, ki jih vsebuje in 'pogrenjio' med - če imaš zelo prefinjen okus . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
RobertR
Pridružen/-a: 21.07. 2013, 23:39 Prispevkov: 587 Kraj: Žepovci, Apaško polje, čebele na 230 m n.m.v.
|
Objavljeno: 25 Maj 2015 09:39 Naslov sporočila: |
|
|
Iz katere knjige je to poskenirano, Marko?
Jaz ga članku navkljub ne bi mešal, ker ne maram neke umetne konsistence medu. Ljubši mi je med tak kot je - neenakomerna strd.
Kupci za nas, ki se zbiramo tu, itak niso nobeno merilo, kajne?
Kdor hoče tekoče, segreto, mrtvo sladilo, ima tega dovolj po trgovinah.
Za Istokov problem s preveč vlage, ker je točil nepokritega, pa ne bi vedel, če ima mešanje kaj učinka, zato se te teme ne bi dotaknil. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marko
Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00 Prispevkov: 4813 Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.
|
Objavljeno: 25 Maj 2015 09:49 Naslov sporočila: |
|
|
To je iz predavanj Günterja Friedmana, nemškega demeter čebelarja, ki jih je imel pred leti v Sloveniji.
http://www.ajda-vrzdenec.si/files/file/teoreticna/cebelarstvo/demeter_cebelarjenje_vsebina.pdf
(glej tudi stran 21)
Sicer pa velja za vse, ki čebelarijo po teh smernicah, da med mešajo pred polnjenjem v kozarce.
Tak med pa ostane tudi pozimi mazav - če omenim zgolj 'stranski' vidik tega mešanja.
Z vlago, ki jo je omenil (kasneje) Istok, pa to seveda nima nobene zveze. Prav toliko jo bo ostalo v medu po mešanju, le da bo enakomerneje porazdeljena. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|