|
NOVE POTI V ČEBELARSTVU Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
klopotec
Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18 Prispevkov: 6419 Kraj: Šprinc
|
Objavljeno: 13 Mar 2015 12:47 Naslov sporočila: Medenjaki recept - in ostali recepti |
|
|
Zanima me, če kdo peče medenjake in če lahko predstavi recept.
Zanimajo pa me tudi drugi recepti, v katerih uporabljate med. _________________ Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
RobertR
Pridružen/-a: 21.07. 2013, 23:39 Prispevkov: 587 Kraj: Žepovci, Apaško polje, čebele na 230 m n.m.v.
|
Objavljeno: 13 Mar 2015 14:25 Naslov sporočila: |
|
|
Istok, v svoji knjižnici imam knjižico "Recepti izdelkov iz čebeljih pridelkov", ni vrag, da ne bi bil notri kakšen recept.
Bova prelistala, ko se vidimo, prav? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
klopotec
Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18 Prispevkov: 6419 Kraj: Šprinc
|
Objavljeno: 13 Mar 2015 14:29 Naslov sporočila: |
|
|
Prav Robert. Saj receptov je polno, ampak mislim bolj na kakšnega takšnega, ki si ga je kdo sam zmislil.
Levstek je enkrat pisal o prelivu za solato z medom in teranom. V tem smislu, kar je kdo sam pogruntal. _________________ Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marko
Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00 Prispevkov: 4813 Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.
|
Objavljeno: 13 Mar 2015 14:41 Naslov sporočila: |
|
|
Najboljši medenjaki (do sedaj) so zame tisti, ki se jih lahko kupi v Hare Krišna centru v LJ (Skupnost za zavest Krišne). Res so božanski. Ni stvar samo v začimbah .
Sicer pa lahko poskusiš tale recept - seveda je brez jajc :
500 g moke (recimo polnozarnata ali mešana pšenica-pira)
1/2 žličke sode bikarbone
1/2 žličke naravnega pecilnega praška
ščepec soli
150 g rjavega sladkorja
mlete začimbe:
1/2 žličke vanilije (ali vanilin sladkor)
1/2 žličke muškatnega oreščka
2 žlički cimeta
1/2 žličke nageljnovih žbic
1/2 žličke ingverja
1/2 žličke koriandra
malo limonine bio lupine
1/2 žličke garam masale (indijska mešanice začimb - mirno lahko izpustiš, če ti ni do 'močnejšega okusa')
150 g kokosove masti (masla) ali ghee-ja (prekuhano maslo)
200 g medu
1/2 kozarčka jogurta ali kisle smetane
Vse sestavine zmešaš in daš za pol ure na hladno.
Z žličko zajemaš testo in napraviš kroglice (ne mečkaš dolgo v dlaneh). Lahko jih okrasiš z orehi ali mandlji.
Pečeš na 180-200°C, dobrih 10 (12) minut.
In potem shraniš v zaprto posodo, da čez dan ali dva postanejo še boljši . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
RobertR
Pridružen/-a: 21.07. 2013, 23:39 Prispevkov: 587 Kraj: Žepovci, Apaško polje, čebele na 230 m n.m.v.
|
Objavljeno: 13 Mar 2015 14:43 Naslov sporočila: |
|
|
Marko, tole je pa zlata vredna informacija!
Si mislil Govinda's, ne?
Midva z Aleksandro obožujeva začimbe, sploh raznorazne masale, poleg tega pa so meni medenjaki šibka točka, zdaj pa je vse tole kar združeno!
Noro! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
klopotec
Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18 Prispevkov: 6419 Kraj: Šprinc
|
Objavljeno: 13 Mar 2015 15:42 Naslov sporočila: |
|
|
Bom probal tole Marko. Naslednji teden. _________________ Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zlatko H
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15 Prispevkov: 2633 Kraj: Parecag, 100mnm
|
Objavljeno: 14 Mar 2015 07:39 Naslov sporočila: |
|
|
Pošlji kaj po avtobusu na Primorsko )
lp
Zlatko _________________ Če želimo premagati nove bolezni, ki so se pojavile pri čebelah, je nujno in potrebno poiskati pravo razmerje med želodčnimi sokovi in krvnimi sokovi čebel.
dr. Rudolf Steiner, Dornach 1923 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
klopotec
Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18 Prispevkov: 6419 Kraj: Šprinc
|
Objavljeno: 14 Mar 2015 08:21 Naslov sporočila: |
|
|
Jih spečemo še pri tebi, ko se prideva namakat v morje. _________________ Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zlatko H
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15 Prispevkov: 2633 Kraj: Parecag, 100mnm
|
Objavljeno: 14 Mar 2015 14:17 Naslov sporočila: |
|
|
Predolgo čakanje na medenjake po novih receptih.
lp
Zlatko _________________ Če želimo premagati nove bolezni, ki so se pojavile pri čebelah, je nujno in potrebno poiskati pravo razmerje med želodčnimi sokovi in krvnimi sokovi čebel.
dr. Rudolf Steiner, Dornach 1923 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
klopotec
Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18 Prispevkov: 6419 Kraj: Šprinc
|
Objavljeno: 14 Mar 2015 17:50 Naslov sporočila: |
|
|
Zlatko, čas hitro teče. Še prehitro. _________________ Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marko
Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00 Prispevkov: 4813 Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.
|
Objavljeno: 16 Mar 2015 08:57 Naslov sporočila: |
|
|
RobertR je napisal/a: | Marko, tole je pa zlata vredna informacija!
Si mislil Govinda's, ne? |
Natančneje: trgovinico v centru Hare Krišna 50m poleg Govinda's. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
RobertR
Pridružen/-a: 21.07. 2013, 23:39 Prispevkov: 587 Kraj: Žepovci, Apaško polje, čebele na 230 m n.m.v.
|
Objavljeno: 16 Mar 2015 09:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, vem, katera je, bil sem že tam. Ob naslednjem obisku bom na medenjake bolj pozoren, hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
klopotec
Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18 Prispevkov: 6419 Kraj: Šprinc
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 06:51 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj v Mb kupil garam masalo. In zdaj dal malo na jezik. Malo pekoče, okus pa spominja na kupljene medenjake. Bomo vidli kao bodo uspeli po tvojem receptu Marko.
Zanima pa me ali masalo uporabljaš še za kaj drugega, pri kateri drugi hrani? _________________ Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marko
Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00 Prispevkov: 4813 Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 09:37 Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljam ... oziroma včasih sem jo bolj uporabljal.
Vsakič, ko sem bil v Indiji, sem jo prinesel nekaj domov.
Potem pa je moj učitelj rekel, naj ne kupujemo že pripravljenih zmletih začimb (kot je garam masala), ampak naj meljemo (tremo) v tarilniku http://www.hudakuhna.si/moznar-marmor.html (ne glej na ceno - ta je pregrešno drag) začimbe vedno sproti - tik pred uporabo.
In tega se več ali manj držim - razen pri kurkumi in rdeči papriki.
Masala pomeni "mešanica"; garam pa pomeni "toplo" ali ponekod "vroče".
Ta mešanica je izven Indije nekako najbolj znana, je pa zanimivo, da so njene sestavine precej različne glede na področja v Indiji (predvsem sever) in Pakistanu, kjer jo uporabljajo.
Lahko si jo narediš tudi sam.
Večinoma vsebuje geero (indijsko kumino), koriander, klinčke, poper, muškatni orešček, koriander, kardamom, pimet, včasih tudi komarček ali janež in lovor.
Zanimivo je, da se lahko uporablja v sila različnih jedeh od juh, omak ... do kompotov ali kot dodatek recimo jogurtu .
Velja pa, da se jo doda šele tik pred koncem kuhanja, lahko celo kot posip, ko je jed že na mizi, sicer izgubi med kuhanje svojo aromo.
Proti varoji pa po mojem ne bil bila učinkovita. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MarjanD
Pridružen/-a: 28.07. 2014, 07:42 Prispevkov: 541 Kraj: Ljubljana, čebelnjak na Bledu
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
Marko, v kakšnem razmerju pa uporabljaš posamezne začimbe?
Pod geera si mislil kumin?
Kako ti uspe lovor zdrobiti v možnarju? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marko
Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00 Prispevkov: 4813 Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 10:00 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da ta fotografija najbolj odraža razmerja:
Glede razmerja: vse skupaj je odvisno od okusa posameznika; morda je še najmanj muškata in klinčkov. Nekateri dodajo tudi posušen čili.
Ja, geera je kumin in nikakor ne naša kumina.
Vse skupaj je potrebno pred trenjem nekaj minut prepražiti v ponvi, kot tudi kaže zgornja fotografija, potem pa ohladiti.
Lovor je pa najbolje uporabiti (tako ga jaz) posebej in sicer čisto na začetku ga dam za pol minute na ogreto olje ali ghee (prečiščeno maslo). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lakotnyk Moderator foruma
Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51 Prispevkov: 4423 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 10:23 Naslov sporočila: |
|
|
Marko je napisal/a: | Velja pa, da se jo doda šele tik pred koncem kuhanja, lahko celo kot posip, ko je jed že na mizi, sicer izgubi med kuhanje svojo aromo.
Proti varoji pa po mojem ne bil bila učinkovita. |
razen če bi jo dodal tik preden padejo (varoje)
marko je malo zmedel s geero oz. (indijsko) kumino... kumina in indijska kumina je eno in isto... kumina izvira iz indije in to je to.
hec je te harekrišnevci, prinesejo začimbe iz indije in indijska imena, noben pa niti pomislil ni, da so vse te začimbe iz indije prinesli že egipčani, grki in rimljani pred 2.000 leti. v vsem tem času so se te začimbe tukaj udomačile in imajo tudi slovenska imena
recimo kalinji črna kumina
edit. delam krivico harekrišnevcem, vsi pač ki pridejo iz indije in prinesejo recepte in tu odpirajo gostilne z indijsko hrano.... _________________ naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato.
Nazadnje urejal/a lakotnyk 24 Mar 2015 10:39; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MarjanD
Pridružen/-a: 28.07. 2014, 07:42 Prispevkov: 541 Kraj: Ljubljana, čebelnjak na Bledu
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
Peter, kumin NI kumina. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lakotnyk Moderator foruma
Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51 Prispevkov: 4423 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 10:43 Naslov sporočila: |
|
|
ok marjan, hvala za to opozorilo.
sem šel brskat in je res.
orientalska kumina je slovensko ime za "kumin"
edit. zdaj mi je jasno kaj me je zavedlo
navadna kumina latinsko ime Carum carvi
orientalska kumina latinsko ime Cuminum cyminum
in ko sem pogledal orientalsko kumino, sem videl latinsko ime, Cuminum in sem mislil da je to to.
edit.
no zdaj mi je vse jasno... wikipedija je polna znanja.
Cumin is sometimes confused with caraway (Carum carvi), another umbelliferous spice. Cumin, though, is hotter to the taste, lighter in colour, and larger. Many European languages do not distinguish clearly between the two. Many Slavic and Uralic languages refer to cumin as "Roman caraway". Examples include Czech: kmín – caraway, římský kmín -cumin; Polish: kminek – caraway, kmin rzymski – cumin; Hungarian: kömény – caraway, római kömény – cumin. Finnish: kumina – caraway, roomankumina – cumin, although sometimes also called juustokumina, cheese caraway. In Norwegian, caraway is called both karve and kummin/kømming while cumin is spisskummen, from the word spise, to eat. Similarly in Swedish and Danish, caraway is kummin/kommen, while cumin is spiskummin/spidskommen. In German, Kümmel stands for caraway and Kreuzkümmel denotes cumin. In Icelandic, caraway is kúmen, while cumin is kúmín. In Romanian, chimen, chimion is caraway, while chimion turcesc (turkish caraway), cumin, camon is cumin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cumin#Confusion_with_other_spices _________________ naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
RobertR
Pridružen/-a: 21.07. 2013, 23:39 Prispevkov: 587 Kraj: Žepovci, Apaško polje, čebele na 230 m n.m.v.
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 10:56 Naslov sporočila: |
|
|
Ajoj
Fejst sem zamočil.
Se opravičujem.
Zadnja dva posta ni napisal Marjan, ampak jaz.
Marjan je imel težave s prijavo na forum, pomagal sem mu, potem pa se pozabil odjaviti in sem pisal z njegovim usernameom.
Lahko to Boris popravi? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
RobertR
Pridružen/-a: 21.07. 2013, 23:39 Prispevkov: 587 Kraj: Žepovci, Apaško polje, čebele na 230 m n.m.v.
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 10:59 Naslov sporočila: |
|
|
Po pravici povedano, latinskih imen do zdaj niti nisem poznal.
Poznam začimbi, ker ju uporabljam. Vsakodnevno več ali manj.
Kumin je marikomu neprijeten, toda s pametno izbiro in doziranjem so jedi, pripravljene z njim, edinstvene in neverjetno okusne.
Marko, izkoristil sem idejo, ki si jo dal, in v navaden jogurt maloprej vmešal kupljeno mešanico za chana masalo.
Lahko rečem samo to: NORO!
Okusno!! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lakotnyk Moderator foruma
Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51 Prispevkov: 4423 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
ne more, zadnjega lahko midva popraviva... unega prej, pa mislim da je preveč logistično zapleteno. _________________ naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lakotnyk Moderator foruma
Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51 Prispevkov: 4423 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
RobertR je napisal/a: | Marko, izkoristil sem idejo, ki si jo dal, in v navaden jogurt maloprej vmešal kupljeno mešanico za chana masalo.
Lahko rečem samo to: NORO!
Okusno!! |
Ker si pivec čajev, poizkusi na internetu poiskat recept za čaj z garam masalo... meni je všeč tudi taka kombinacija.
lp _________________ naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
RobertR
Pridružen/-a: 21.07. 2013, 23:39 Prispevkov: 587 Kraj: Žepovci, Apaško polje, čebele na 230 m n.m.v.
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
Poskusim izbrisat? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
RobertR
Pridružen/-a: 21.07. 2013, 23:39 Prispevkov: 587 Kraj: Žepovci, Apaško polje, čebele na 230 m n.m.v.
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 11:03 Naslov sporočila: |
|
|
lakotnyk je napisal/a: | Ker si pivec čajev, poizkusi na internetu poiskat recept za čaj z garam masalo... meni je všeč tudi taka kombinacija.
lp |
Saj pijem masala čaje. Odlični so, vsekakor! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lakotnyk Moderator foruma
Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51 Prispevkov: 4423 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 11:03 Naslov sporočila: |
|
|
ma saj ni hudega, napisal si da si zamočil, ker si marjanu pomagal in si se pozabil prelogirat.
se zgodi, drugič pazi pa bo.
lp _________________ naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
RobertR
Pridružen/-a: 21.07. 2013, 23:39 Prispevkov: 587 Kraj: Žepovci, Apaško polje, čebele na 230 m n.m.v.
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 11:06 Naslov sporočila: |
|
|
Dobro. Še Marjana opozorim na neumnost, ki sem jo ušpičil ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lakotnyk Moderator foruma
Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51 Prispevkov: 4423 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 11:08 Naslov sporočila: |
|
|
reci mu da se po novem zanima za začimbe _________________ naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MarjanD
Pridružen/-a: 28.07. 2014, 07:42 Prispevkov: 541 Kraj: Ljubljana, čebelnjak na Bledu
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 11:53 Naslov sporočila: |
|
|
lakotnyk je napisal/a: | reci mu da se po novem zanima za začimbe |
Zakaj pa ne! Saj od nekdaj ljubim začinjeno!
Kaj več o tem in onem pa v moji rubriki.
Uživajte pri čebelah in čebelarjenjuLp! Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
|
RobertR
Pridružen/-a: 21.07. 2013, 23:39 Prispevkov: 587 Kraj: Žepovci, Apaško polje, čebele na 230 m n.m.v.
|
Objavljeno: 24 Mar 2015 11:59 Naslov sporočila: |
|
|
Začimbe so tisto nekaj več, kar dela življenje lepše. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|