NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Osnovna pravila sodelovanja

 
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Pravila sodelovanja (NUJNO PREBERI)
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 23 Maj 2011 14:51    Naslov sporočila: Osnovna pravila sodelovanja Odgovori s citatom

Osnovna pravila tega foruma so:

1. Dobrodošel je vsakdo, kogar zanimajo informacije in debate o ne-kemičnem čebelarjenju, to je o Novi poti ali Naravnem čebelarjenju.

2. Vpis v forum je OBVEZEN s pravim osebnim imenom in vsaj prvo črko priimka.

3. V temi: PREDSTAVITVE ČLANOV, se vsak član na kratko predstavi:

- koliko časa že čebelari,
- s kakšnimi panji čebelari,
- kakšne so izkušnje z ne-kemičnim/kislinskim čebelarjenjem, če jih ima,
- v katerem delu Slovenije čebelari.
- in še kaj, po želji ...

3. Če iz določenih razlogov bodoči član želi ostati anonimen, se lahko vpiše s poljubnim (nežaljivim) nickom, a mora nujno kontaktirati administratorja foruma na njegov mail, kjer se predstavi s podatki pod točko 3., kateri bodo ostali anonimni vsem razen administratorju ali moderatorjem. Kontaktirati mora v roku treh dni od vpisa v forum, drugače bo ob neprimernem komuniciranju izbrisan.

4. Vsak član ki sodeluje na forumu naj vedno dobro preveri informacije, ki jih bo napisal.

5. Forum naj bo zbir zgoščenih informacij, zato se "prazen govor" seli v temo: VSAKDANJA VPRAŠANJA, ŽELJE IN DEBATE.

6. Vsi ste naprošeni, da svoj čas in energijo kolikor je le mogoče skoncentrirate v iskanje in prakticiranje različnih metod Nove poti ali Naravnega čebelarjenja in na tem forumu debatirate le o tem.

7. Nevljudni, neargumentirani ali netolerantni prispevki bodo brisani z in kasneje tudi brez opozorila.

8. Spoštujemo vse čebelarske pristope in načine, zato želimo, da tudi drugi, ki pridejo na ta forum, poskušajo razumeti s čim se trudimo in šele potem izražajo svoja vprašanja ali dvome.

9. Vsak član lahko odpira nove teme v določenih forumih, a le po predhodnem pregledu, če podobna tema že obstaja.

Ta pravila se lahko še dopolnijo ali spremenijo.

Dobrodošli vsi iskalci Novih poti!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2011 06:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dva nasveta za dobro komunikacijo

Ker nam včasih "zaškriplje" pri debatah, bi rad poudaril dve stvari:

1. Preden novejši član kaj vpraša ali komentira, v katerikoli temi, je naprošen, naj predhodno dobro prebere in preštudira vse stare poste oziroma že podane informacije.

To je nujno, kajti drugače bo vsak novinec vedno znova spraševal vedno iste stvari, čeprav je nekaj postov ali strani nazaj v isti ali sosednji temi vse to že večkrat zapisano. Vem, ljudem se ne ljubi poiskati in brati, a to še ni vzrok, da vskočijo kjerkoli, kadarkoli in s čimerkoli v debato. Če boste usmerjeni na prebiranje starejših postov, se prosim ne razburjajte, saj to je vendar povsem normalna stvar za normalne ljudi.

2. Druga stvar pa je ponovno obuditi v naši ljubi deželi, zaznavnje KDO JE KDO. Sicer smo z duhovnega stališča res vsi enaki, a v življenju nismo, ker je vsakdo na nekem področju nekje drugje kot nekdo drug. Zato se bomo na našem forumu pač držali tega pravila, če hočete tudi hirearhije:

A. Na prvem mestu v tej hirearhiji so tisti čebelarji, ki so že uspeli pri prehodu iz industrijske na naravno čebelo, in zato pri čebelarjenju ne uporabljajo več strupov/kislin. Kadar govorimo o takih ljudeh in njihovih metodah, ali se celo oglasijo na našem forumu, moramo vsi vedeti, kdo je prišel in se temu podrediti; če takrat ni časa, da se vse prevaja ali odgovarja na druga vprašanja, je pač treba biti potrpežljiv, kajti z Zlatkom nisva profesionalna forumaša in je dnevni čas za delo na forumu omejen. Torej, kadar je govora o takšnih ljudeh in njihovem delu, naj vsakdo malo skloni svojo glavo in vključi potrpežljivost in vljudnost. Tisti, ki tega ne sprejemajo, bodo, kot prvo, opozorjeni.

B. Na drugem mestu se nahajajo tisti iskalci Novih poti, ki vsaj nekaj let že čebelarijo, poskušajo, iščejo, zbirajo informacije po svetu, doživljajo udarce in uspevajo s kakšnim panjem ali tremi brez uporabe strupov/kislin. Predvsem pa tisti, ki aktivno pomagajo našemu forumu z informacijami iz vsega sveta.

C. Na tretjem mestu so čebelarji in ne-čebelarji, ki delajo in razmišljajo še povsem industrijsko, ali čebelarijo šele eno leto z enim ali tremi panji, ki jih tretirajo s strupi, ter tisti, ki jih čebelarske teorije zanimajo, a še nimajo čebel.

Vsakdo od vas, ki to berete, se zlahka postavi v enega od teh treh razredov in temu primerno priključi debatam. Mislim da je to popolnoma naravna in normalna stvar.
__________________________________________________________________________

Nova/stara pot k zdravi čebeli v Sloveniji; kdo je kdo?

Naj dodam še tole, da bodo stvari jasne:

Prvi človek, ki je aktivno in zares bogato začel našo deželo obveščati o Novih poteh glede čebelarstva je in bo za vedno FRANK LUKEŽIČ. O teh stvareh je začel pisati na glavnem čebelarskem forumu pri nas že pred dolgimi leti, njegovi prspevki gredo v stotine, tisoče in pred njim ni nihče na tako vseobsežen in bogat način začel prebujati našo omrtvelo čebelarsko zavest.

Drugi človek, ki je na tem področju omembe vreden, je Iztok Vasiljević, ker je prvi pri nas uspel z ne-kemičnim čebelarjenjem v svojih pretežno TBH panjih in s tem vsem nam dajal poguma in volje za naprej. Veliko je tudi pisal po forumih in ustanovil tudi svoj forum naravnega čebelarstva, http://www.apislo.info/ . Njegov način dela s čebelami je eden od dveh možnih, da pridejo do naravne odpornosti na varojo.

Tretji človek, ki je pomemben v tej naši temi, je Rudi Pavlović, ker je prvi v praksi z natančnim in jasnim in nesebičnim pojasnjevanjem razložil drugega od dveh načinov za delo s čebelo brez kemije, in nam s tem dokončno odprl vrata do selekcije/regresije čebel na manjše celice v jedru gnezda, kar je ključ do brez-kemičnega čebelarjenja.

Potem pa lahko omenim še dve malenkosti; mene in Zlatkota, ki vlagava ves trud tako v samo-izobraževanje kot tudi praktične poskuse, predvsem pa v zbiranje informacij v dobro vseh prihajajočih čebelarjev Nove/stare poti. Ta forum je bil narejen samo iz enega vzroka: ker na drugih ni bilo mogoče korektno debatiranje o Naravnem čebelarjenju, smo morali, v tretjem poskusu, narediti takega, kjer bomo storili vse, da bodo tisti, ki imajo kaj za povedati, lahko to povedali, tisti pa, ki jim je hobi razbijanje tem z neumestnostjo, draženjem ali prepirljivostjo, pa bodo pri tem onemogočeni.

Naj bo ta moj prispevek tudi prispevek k obujanju zdrave slovenske pameti, etike in morale, ki sta v rapidnem zatonu. Namreč, povsem jasno mi je, da nihče, ki ni osebnostno urejen glede teh stvari, ne more biti uspešen Naravni čebelar.

Upam da moje pisanje sprejmete dobrohotno, lep pozdrav vsem, J
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2011 08:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še ta informacija k zgornjemu pisanju:

Osebe iz prve kategorije so, pod svojim imenom, označene z napisom:

POMEMBNA OSEBA NAŠEGA FORUMA!

To je nujno predvsem za tiste, ki so novi, da vedo kdo je kdo in kako se obnašati.

Hvala lepa in veselo čebelarjenje, j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
BorisP
Administrator foruma


Pridružen/-a: 23.05. 2011, 21:10
Prispevkov: 678
Kraj: Ljubljana, 300 m n.v.

PrispevekObjavljeno: 13 Nov 2013 16:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsak nov član se mora najprej predstaviti v kategoriji Predstavitev članov foruma.
Šele, ko to stori se mu odklene možnost pisanja drugod po forumu.

Za vsa vprašanja me kontaktirajte na zasebno sporočilo ali mail novacebela(at)gmail.com (Za odgovor bo lahko potrebno malo počakati).

LP,
Boris
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Pravila sodelovanja (NUJNO PREBERI)
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.