 |
NOVE POTI V ČEBELARSTVU Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Zlatko H
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15 Prispevkov: 2633 Kraj: Parecag, 100mnm
|
Objavljeno: 28 Nov 2013 08:37 Naslov sporočila: Oljčno olje |
|
|
Če kdo želi kupiti zares kvalitetno oljčno olje naj me kontaktira na zs.
Oljčno olje je pridelano po vseh pravilih biodinamične pridelave.
Letošnji letnik je še posebej kvaliteten.
Proizvajalec:
Moja malenkost.
lp
Zlatko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marko
Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00 Prispevkov: 4813 Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.
|
Objavljeno: 28 Nov 2013 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
Vaša malenkost
Daj napiši malo, kako gre z BD pri oljkah. Vi prav gotovor ne delate tako kot v Dalmaciji, ko obrane oljke spravijo v mrežo in namakajo nekaj časa v morju, potem pa šele meljejo ...
Ali je najboljše, da se obrane oljke takoj melje in stiska ?
Mora olje potem nekaj časa 'počivati', da doseže vrhunskost ali je že takoj dobro ?
Moja malenkost, velik ljubitelj oljčnega olja in še večji uporabnik . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Zlatko H
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15 Prispevkov: 2633 Kraj: Parecag, 100mnm
|
Objavljeno: 28 Nov 2013 12:35 Naslov sporočila: |
|
|
Marko je napisal/a: | Vaša malenkost
Daj napiši malo, kako gre z BD pri oljkah. Vi prav gotovor ne delate tako kot v Dalmaciji, ko obrane oljke spravijo v mrežo in namakajo nekaj časa v morju, potem pa šele meljejo ...
Ali je najboljše, da se obrane oljke takoj melje in stiska ?
Mora olje potem nekaj časa 'počivati', da doseže vrhunskost ali je že takoj dobro ?
Moja malenkost, velik ljubitelj oljčnega olja in še večji uporabnik . |
DB pri oljkah gre v osnovi tako kot DB pri drugem rastlinskem svetu, torej uporaba koledarja pti vseh opravilih (kjer vreme dopušča seveda) torej obrezovanje, pobiranje, stiskanje, pretakanje, gnojenje z dovoljenimi ekološkimi sredstvi v majhnih količinah ali sploh nič, letos nobenega škropljenja (oljčno muho kot največji problem je kontroliralo vreme samo in večja odpornost mojih oljk zaradi skrbnega gnojenja) in seveda najpomembnejše DB preparati (jaz jih pač uporabljam v homeopatski obliki)
Bistvo pri kvaliteti oljčnega olja pa je tudi čim krajši čas od nabiranja do stiskanja, jaz sem pobral do poznega popoldneva, naslednji dan zjutraj je olje stisnjeno (ni oksidacije ali minimalna oksidacija plodov).
Seveda pa je tu še kletarjenje z oljčnim oljem. Temen prostor v kamnu ali inoxu s stalno temperaturo je osnovni pogoj. Potem pa seveda še pretakanje, saj se mora mlado oljčno olje šele malo "uležati", kar pomeni ne sme se shranjevati na lastnih usedlinah, usedline je potrebno odstraniti in to naredimo s pretakanjem.
Uživamo ga lahko seveda takoj, za prodajo pa moram počakati, sicer prodam tudi usedlino (odlično za kreme) kar pa ni koektno. Nekateri olje filtrirajo, a sam sem proti temu.
Evo Mrko, to je to.
lp
Zlatko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marko
Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00 Prispevkov: 4813 Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.
|
Objavljeno: 28 Nov 2013 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Odličen, koncentriran prikaz od začetka do konca .
Se slišimo, ko olje 'odleže', nam pa poidejo sedanje zaloge.
Trenutno uživam v olju iz Korčule, ki mi ga je dostavil moj prijatelj 'mornar'.
Ima namreč barko na Lošinju in ko vozi naokoli, nabavi še zame kak liter.
Se pa po vonju in okusu povsem razlikuje od naših, Istrskih.
Poskusil sem tudi ekološkega iz Sicilije, ki ga je prinesla na eno od srečanj na Vrzdencu gospa nekje iz Notranjske - njen sosed namreč že dlje živi na Siciliji in je oljkar. Moram reči, da se mi ni zdelo 'nič posebnega', žena pa je skoraj pokala od navdušenja .
Sto ljudi sto čudi.
Dobro kletari ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Zlatko H
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15 Prispevkov: 2633 Kraj: Parecag, 100mnm
|
Objavljeno: 28 Nov 2013 14:31 Naslov sporočila: |
|
|
Moram priliti olje na naše olje iz Istre. Po kvaliteti so naša olja neprimerljiva z drugimi, Slovenska Istra je na meji, kjer oljka še rodi, zato pa nas vsake toliko stisne takšen mraz, da pomrzne tudi do 80% oljčnih nasadov in je potrebno vse začeti znova (zadnja taka zmrzal leta 1985)
Ta geografska posebnost pa se da analizirati v kvaliteti olja, ki kot pravim nima primerjave z Mediteranskimi (Siciljanskimi olji).
Seveda razlikujemo okuse, ti so lahko zelo različni, nekaterim so bližji blagi nežni okusi, nekateri imajo raje močnejše oljčne okuse, smo pač različni, a vsebnost kvalitete v naših oljih nima primerjave.
lp
Zlatko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lakotnyk Moderator foruma
Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51 Prispevkov: 4423 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Nov 2013 22:32 Naslov sporočila: |
|
|
ah marko... kdo danes še namaka oljke v morju?
Včasih so to delali, ker si moral počakat na vrstni red za stiskanje, danes ima vsak drugi svojo lastno stiskalnico in oljke stisneš takrat ko jih obereš, da je olje najboljše.
lp _________________ naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marko
Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00 Prispevkov: 4813 Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.
|
Objavljeno: 29 Nov 2013 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, kdo še to dela danes, a pred par leti smo dopustovali na Dugem otoku in domačini, pri katerih smo bili, so to počeli.
Morda pa zdaj ne več.
So pa imeli krasno staro kamnito podolgovato kad in v njej shranjeno olje.
Kadar so ga jemali ven, je omamno dišalo.
Zlatko: tisto o kvaliteti vašega istrskega olja sem že večkrat bral. O najbolj severni legi, vsebnosti kislin itd. in vem, da dobivate tudi zelo cenjene nagrade (http://oliveabrami.si/?p=329).
Ma jih tudi drugi, oštja .
Če bi bili v Srbiji, bi tule napisal: Svaka čast ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lakotnyk Moderator foruma
Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51 Prispevkov: 4423 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Dec 2013 21:28 Naslov sporočila: |
|
|
ker smo pa v sloveniji napišemo vsa čast  _________________ naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|