|
NOVE POTI V ČEBELARSTVU Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Marko
Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00 Prispevkov: 4813 Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.
|
Objavljeno: 20 Sep 2011 07:49 Naslov sporočila: Sok rdeče pese |
|
|
Iščem recept za pripravo soka rdeče pese, zmešanega z medom, ki bi 'zdržal' vsaj po pomladi.
Letošnja letina (pese ! ) je obilna in prav vse ne moram vložiti v kozarce.
Lep pozdrav vsem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
klopotec
Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18 Prispevkov: 6419 Kraj: Šprinc
|
Objavljeno: 20 Sep 2011 08:00 Naslov sporočila: |
|
|
Marko če prav vem, si ti nagnjen na presno.
Noben sok nastal s toplotno obdelavo ni več tisto ta pravo. Gomolje spravi lepo v klet in vsak dan z njimi v sokovnik z nekaj korenja in jabolk. Polno vitaminov in rudnin.
Med pa pusti takšen kot so ga naredile tvoje prijateljice. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JernejM
Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00 Prispevkov: 1578 Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv
|
Objavljeno: 20 Sep 2011 08:57 Naslov sporočila: |
|
|
Res je kar pravi Istok; najbolje je sproti, pesa v kleti lepo zdrži, vse drugo je slabo.
Drugače pa je recept za pesin med popolnoma drugačen; ne gre se za nikakršno mešanje soka z medom, kot vsi mislimo, ampak gre nekako takole:
Sok se pomeša z medom in daje nazaj v pitalnike odbranim družinam. Vse to mora biti narejeno ob pravem času. Šele tisti med je pravi med s sokom rdeče pese in ima zato primerno ceno. Kaj več boš zvedel od B. Obranoviča, tam sem to videl. Seveda pa to ne gre v štric z naravnim čebelarjenjem.
Lp j |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marko
Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00 Prispevkov: 4813 Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.
|
Objavljeno: 20 Sep 2011 09:59 Naslov sporočila: |
|
|
Res sem tudi malce 'na presno', včasih sem bil pa povsem .
Nisem imel v mislih Brankove recepture in 'proizvodnje' pesinega medu. Tisto je nekaj drugega. Vem, kako gre, tudi sam sem bil pri njemu, a ga ne bom (najbrž) nikoli 'izdeloval' .
Mislil sem na nekaj podobnega, kot je pesin sirup Endovital, ki ga izdeluje Fabjan, ta pa je nepasteriziran.
Žal doma nimam ustrezne kleti (blok) in se pesa hitro posuši, zato to skladiščenje žal ne pride v poštev.
Pozdravček vsem sladokuscem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JernejM
Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00 Prispevkov: 1578 Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv
|
Objavljeno: 20 Sep 2011 12:32 Naslov sporočila: |
|
|
Blokovska klet je res "presuha" za skladiščenje, razen kakšnega zaboja jabolk. Išči dalje, in ko najdeš, sporoči. Lp j |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|